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Available phosphorus levels for 95 to 120 kg barrows genetically selected for lean gain R. Bras. Zootec.
Arouca,Cláudio Luís Corrêa; Silva,Francisco Carlos de Oliveira; Fontes,Dalton de Oliveira; Donzele,Juarez Lopes; Oliveira,Rita Flávia Miranda de; Haese,Douglas; Kill,João Luís; Paula,Eriane de.
With the objective of evaluating available phosphorus (aP) levels in diets for barrows selected for lean meat deposition, eighty commercial hybrid pigs with initial weight of 94.05±1.05 kg were used in this experiment. Pigs were allotted in a completely randomized block design, with five treatments (0.092, 0.156, 0.220, 0,284, and 0.348% of aP), eight replicates and two pigs per experimental unit. The average daily weight gain of pigs increased and the feed conversion improved quadratically with increasing aP in the diets up to the estimated levels of 0.21 and 0.20%, respectively. There was no effect of the dietary aP on average daily feed intake. However, aP intake, bone strength and concentration of phosphorus in the bones increased linearly with...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Carcass; Finishing; Minerals; Nutrition; Performance.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982012000600017
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Avaliação de rações de alta densidade nutricional para porcas em lactação no verão R. Bras. Zootec.
Haese,Douglas; Donzele,Juarez Lopes; Oliveira,Rita Flávia Miranda de; Kill,João Luís; Silva,Francisco Carlos de Oliveira; Santos,Fabrício de Almeida; Abreu,Márvio Lobão Teixeira de.
Para avaliar dietas de alta densidade nutricional, com ou sem suplementação de aminoácidos industriais, ajustadas com base na energia líquida, utilizaram-se 80 porcas pluríparas, em lactação, do mesmo padrão genético, distribuídas em delineamento experimental de blocos composto por quatro dietas, 20 blocos, considerando cada porca uma unidade experimental. Na formação dos blocos, utilizaram-se como critérios o peso e a ordem de parto das porcas. As dietas foram formuladas com a combinação de quatro níveis de proteína bruta (18,33; 15,23; 19,63; ou 16,59%), quatro de energia metabolizável (3.344; 3.293; 3.480; e 3.440 kcal/kg), dois de lisina digestível (0,85 e 0,95%) e dois de energia líquida (2.519 e 2.636 kcal de EL/kg) e da suplementação com aminoácidos...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Energia; Estro; Leitões; Óleo; Peso; Temperatura.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000700016
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Determinação da exigência nutricional de treonina para poedeiras leves e semipesadas R. Bras. Zootec.
Valerio,Sandra Roselí; Soares,Paulo Rubens; Rostagno,Horacio Santiago; Silva,Martinho de Almeida e; Albino,Luiz Fernando Teixeira; Lana,Geraldo Roberto Quintão; Goulart,Cláudia de Castro; Kill,João Luís.
Desenvolveu-se este experimento com o objetivo de determinar a exigência nutricional de treonina para poedeiras leves e semipesadas no período de 21 a 36 semanas. Foram utilizadas 576 aves, 288 poedeiras leves e 288 semipesadas, durante quatro períodos experimentais de 28 dias cada. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado em esquema fatorial 6 x 2 (níveis x marcas), com seis repetições e oito aves por unidade experimental. Os tratamentos consistiram em uma ração basal contendo 14,2% de proteína bruta, suplementada com cinco níveis de L-treonina (0,025; 0,050; 0,075; 0,100; e 0,125%), resultando em um total de 0,510; 0,535; 0,560; 0,585; 0,610; e 0,635% de treonina. O desempenho produtivo e a qualidade interna dos ovos foram avaliados....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Poedeiras leves; Qualidade interna dos ovos; Semipesadas; Treonina.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982000000200027
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Digestible lysine for barrows of genetic lines selected for meat deposition from 60 to 100 days of age R. Bras. Zootec.
Haese,Douglas; Donzele,Juarez Lopes; Oliveira,Rita Flávia Miranda de; Saraiva,Alysson; Oliveira Silva,Francisco Carlos de; Kill,João Luís; Abreu,Márvio Lobão Teixeira de.
In order to evaluate the effects of dietary digestible lysine levels on performance and carcass traits of two genetic lines of pigs selected for meat deposition, from 60 to 100 days of age, a total of 120 crossbred barrows, with initial average body weight of 25.42 ± 2.08 kg were used. Pigs were allotted in a complete randomized block design, within a 4 × 2 factorial arrangement (four digestible lysine levels: 0.90, 1.00, 1.10, and 1.20%, and two genetic lines: A and B), with five replicates and three pigs per pen, which was the experimental unit. There was no interaction between genetic and digestible lysine levels for any variable of performance and carcass traits assessed. There was also no effect of digestible lysine levels in feed intake, body weight...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amino acids; Growing; Nutrition; Requirement.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982011000900014
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Digestible lysine levels in diets supplemented with ractopamine R. Bras. Zootec.
Souza,Evelar de Oliveira; Haese,Douglas; Kill,João Luís; Haddade,Ismail Ramalho; Lacerda,Elcio das Graça; Saraiva,Alysson; Silva,Francisco Carlos de Oliveira; Sobreiro,Rodrigo Pereira.
In order evaluate digestible lysine levels in diets supplemented with 20 ppm of ractopamine on the performance and carcass traits, 64 barrows with high genetic potential at finishing phase were allotted in a completely randomized block design with four digestible lysine levels (0.80, 0.90, 1.00, and 1.10%), eight replicates and two pigs per experimental unit. Initial body weight and pigs' kinship were used as criteria in the blocks formation. Diets were mainly composed of corn and soybean meal supplemented with minerals, vitamins and amino acids to meet pigs' nutritional requirements at the finishing phase, except for digestible lysine. No effect of digestible lysine levels was observed in animal performance. The digestible lysine intake increased linearly...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Additive; Amino acid; Carcass; Diet; Meat.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982011001000018
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Digestible tryptophan levels for 30 to 60 kg pigs R. Bras. Zootec.
Apolônio,Lourdes Romão; Donzele,Juarez Lopes; Oliveira,Rita Flávia Miranda de; Saraiva,Alysson; Silva,Francisco Carlos de Oliveira; Ferreira,Aloízio Soares; Kill,João Luís; Haese,Douglas.
The objective of this study was to evaluate the effects of increasing dietary digestible tryptophan levels on performance and carcass traits of growing pigs. Fifty crossbred castrated male pigs, with average initial and final body weight of 29.0 ± 1.20 kg and 60.4 ± 1.95 kg were allotted in a completely randomized block design, with five treatments (0.125, 0.133, 0.141, 0.149, and 0.157% of digestible tryptophan, corresponding to digestible tryptophan:lysine relations of 15.0, 16.0, 17.0, 18.0, and 19.0%, respectively) and five replicates, with two pigs per experimental unit, which was represented by the pen. Experimental diets and water were supplied ad libitum throughout the experimental period. Averages of minimum and maximum temperatures inside the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amino acids; Ideal protein; Performance; Protein deposition.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982011001100015
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Digestible tryptophan levels in diets for pigs weighing 15 to 30 kg R. Bras. Zootec.
Apolônio,Lourdes Romão; Donzele,Juarez Lopes; Oliveira,Rita Flávia Miranda de; Saraiva,Alysson; Silva,Francisco Carlos de Oliveira; Ferreira,Aloízio Soares; Lima,Anderson Lazarini; Kill,João Luís.
In order to evaluate the effects of increasing dietary tryptophan levels on performance and carcass characteristics of growing pigs, a total of 60 crossbred castrated male pigs, with average initial and final body weights of 15.50 ± 1.15 and 30.60 ± 1.35 kg were used. Pigs were allotted in a completely randomized block design, with five dietary treatments (0.149, 0.158, 0.168, 0.177, and 0.187% digestible tryptophan, corresponding to digestible tryptophan:lysine relations of 16.0, 17.0, 18.0, 19.0, and 20.0%), six replicates, and two animals per experimental unit, which was represented by the pen. Experimental diets and water were supplied ad libitum throughout the experimental period. The average maximum and minimum temperatures inside the rooms were of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amino acids; Ideal protein; Performance; Protein deposition.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982011000800012
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Exigência de lisina digestível e planos de nutrição para frangos de corte machos mantendo as relações metionina + cistina e treonina digestível na proteína ideal Ciência Rural
Haese,Douglas; Kill,João Luís; Haddade,Ismail Ramalho; Saraiva,Alysson; Vitória,Edney Leandro; Del Puppo,Débora; Souza,Evelar Oliveira.
Um estudo foi conduzido para avaliar a exigência de lisina digestível e planos nutricionais para frangos de corte machos de alto potencial genético. Quatrocentos e noventa e cinco pintos de um dia, da marca comercial Cobb, com peso médio inicial de 45,6 ± 0,3g foram utilizados, distribuídos em delineamento inteiramente casualizado, com três dietas contendo diferentes níveis de lisina digestível, nove repetições e onze aves por unidade experimental para determinar o melhor nível de lisina para a fase pré-incial (1 a 7 dias de idade) e o melhor plano nutricional para o período total (1 a 21 dias de idade). Os níveis de lisina não influenciaram o consumo de ração das aves. O consumo de lisina digestível aumentou de forma linear com o aumento dos níveis deste...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aminoácido; Carcaça; Crescimento; Desempenho; Genótipo.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782012000300025
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Ingredients derived from the slaughter of bovines in dog food Ciência Rural
Loureiro,Karina De Carli; Haese,Douglas; Kill,João Luís; Pires,Achicine Furno; Fernandes,Danieli Rankel; Colnago,Geraldo Luiz; Lucas,Wendius Henrique; Gama,Gabriela Oliveira.
ABSTRACT: This study evaluated the nutritional levels, apparent digestibility coefficients, and faecal characteristics of dogs fed with four by-products from bovine slaughter: testicles, residue sirloin steak, trachea, and liver. Ingredients were processed and packed in tins for heat treatment in autoclaves. For the digestibility and faeces quality, ingredients were mixed with a reference diet (commercial food) in the proportion of 30g kg-1 test ingredient and 70g kg-1 reference diet (as dry matter). Ten adult dogs were distributed in double Latin block squares (5x5) with five treatments and five periods, totalling ten repetitions per treatment. The residue sirloin steak presented the highest levels of essential (414.2g kg-1 of dry matter) and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Foods; Digestibility; Energy; Nutritional levels.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782017000600601
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Levels of digestible methionine+cystine in diets for high genetic potential barrows from 95 to 125 kg R. Bras. Zootec.
Santos,Fabrício de Almeida; Donzele,Juarez Lopes; Silva,Francisco Carlos de Oliveira; Oliveira,Rita Flávia Miranda de; Abreu,Márvio Lobão Teixeira de; Saraiva,Alysson; Haese,Douglas; Kill,João Luís.
This study was carried out to evaluate the effects of increasing levels of digestible methionine+cystine on performance and carcass composition of high genetic potential barrows for lean deposition. Sixty-four barrows with initial weight of 95.46 ± 1.09 kg were allotted to a completely randomized block design, with four levels of digestible methionine+cystine (0.427, 0.466, 0.504, and 0.545%, corresponding to the digestible methionine+cystine:digestible lysine ratios of 57.0, 62.0, 67.0 and 73.0%, respectively), with eight replicates, and two animals per experimental unit. Experimental diets and water were provided ad libitum until the end of the experimental period when pigs reached 125.21 ± 2.49 kg. Levels of digestible methionine+cystine did not affect...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Carcass; Genotype; Late finishing; Performance; Sulfur amino acids.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982011000300016
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Níveis de fitase sobre o desempenho, parâmetros ósseos e bioquímicos de suínos alimentados com ração de origem vegetal sem inclusão de fosfato bicálcico Ciência Rural
Magnago,João Gabriel Pereira; Haese,Douglas; Kill,João Luís; Sobreiro,Rodrigo Pereira; Puppo,Débora Del; Sant'anna,Dawster; Saraiva,Alysson; Lorenzoni,Lucas Lemke; Pimentel,Rafael Bozani.
Este estudo foi conduzido com o objetivo de avaliar os níveis de fitase em rações para suínos em crescimento selecionados para deposição de carne. Foram utilizados 64 suínos mestiços (32 machos castrados e 32 fêmeas), híbridos comerciais, com peso médio inicial de 23,311±2,254 kg, distribuídos em delineamento de blocos casualizados, com quatro tratamentos, oito repetições e dois animais (um macho e uma fêmea) por unidade experimental. Os tratamentos foram constituídos por uma ração controle de origem vegetal, sem inclusão de fosfato bicálcico e fitase, contendo 0,100% de fósforo disponível; e de outras três rações obtidas pela inclusão de 300, 600 e 1200 unidades de fitase (UFT kg-1) à ração controle. Os níveis de fitase influenciaram de forma linear o...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cálcio e fósforo; Desempenho; Enzima; Ração; Suinocultura.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782015000701286
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Níveis de lisina para leitoas com alto potencial genético para deposição de carne magra dos 65 aos 95 kg R. Bras. Zootec.
Kill,João Luís; Donzele,Juarez Lopes; Oliveira,Rita Flávia Miranda de; Ferreira,Aloízio Soares; Lopes,Darci Clementino; Silva,Francisco Carlos de Oliveira; Silva,Marcos Vinícius Gualberto Barbosa da.
Foram utilizadas 216 leitoas híbridas comerciais, da mesma linhagem genética, com alto potencial para deposição de carne magra na carcaça com peso médio inicial de 66,3 ± 4,24 kg e final de 95,5 ± 2,05 kg, para avaliar o efeito de níveis de lisina da dieta. Os animais foram distribuídos em delineamento experimental de blocos ao acaso, com quatro tratamentos, 27 repetições e dois animais por unidade experimental. Os tratamentos corresponderam a dietas isoenergéticas, com diferentes níveis de lisina total (0,80; 0,90; 1,00; e 1,10%), obtidos por alterações nas proporções de milho e farelo de soja da dieta. Não foi observado efeito dos tratamentos sobre o ganho de peso diário, a taxa de crescimento em músculo e conversão alimentar em músculo. Houve efeito...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Desempenho; Fase de terminação; Genótipo; Lisina.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982003000700014
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Optimization of crude protein in diets for Nile tilapia reared in net pens: performance, hematology, and water quality Ciência Rural
Puppo,Débora Del; Haese,Douglas; Gomes,Levy de Carvalho; Kill,João Luís; Brugnara,Enrique Coelho; Barcellos,Joyce; Haddade,Ismail Ramalho; Ton,Nielton Cezar.
ABSTRACT: Two experiments were conducted to evaluate the effects of reducing dietary crude protein (CP), based on the ideal protein concept for Nile tilapia reared in net pens. The experimental (isocaloric, isocalcium, and isophosphoric) diets were formulated to contain 270, 300, 330, and 360g kg-1 CP. In experiment 1, 4320 Nile tilapia (13.5±0.82g) were used to evaluate the performance and hematological parameters. The experimental design was completely randomized and the fish were distributed in 24 net pens (1.0m3), with four diets, six replicates, and 180 fishes per experimental unit. In experiment 2, 40 Nile tilapia (22.5±0.56g) were used to evaluate the ammonia excretion. Fish were distributed in 40 aquaria (3.0L), with one fish per aquarium (n=10)....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amino acids; Performance; Statistic models; Oreochromis niloticus; Environmental pollution.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782017000300651
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Palatability of cat food with sodium pyrophosphate and yeast extract Ciência Rural
Oliveira,Rúbia Tabachi de; Haese,Douglas; Kill,João Luís; Lima,Anderson; Malini,Pablo Victor; Thompson,Guilherme Rodrigues.
ABSTRACT: Cat food formulation should not only meet the animal's nutritional needs, but also take into account food attractiveness. Our aim was to assess the palatability of food coated with sodium pyrophosphate and yeast extract, alone or in combination, and 20 adult cats were used in a two-bowl preference test. The preference for the experimental foods was tested by external application of sodium pyrophosphate (0.3%), yeast extract (0.2%), and a blend (0.5%) containing pyrophosphate and yeast extract in a same basal diet. In the present study, the cats showed preference for the blend (0.5%) containing sodium pyrophosphate and yeast extract.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/report Palavras-chave: Additives; Nutrition; Palatability; Preference.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782016001202202
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Phosphorus on performance, hematological, biochemical, and bone parameters of growing pigs Ciência Rural
Drews,Jana Euclydes; Haese,Douglas; Kill,João Luís; Lorenzoni,Lucas Lemke; Pimentel,Rafael Bozini; Molino,Juliano Pelição; Saraiva,Alysson; Possatti,Carolina D'Ávila.
ABSTRACT: The purpose of this study was to assess the levels of available phosphorus (AP) in the diet of growing pigs selected for lean deposition on the hematological, biochemical, and bone performance parameters. A total of 64 commercial hybrid pigs (32 castrated males and 32 females; mean initial weight: 23.31±2.4kg; age: 55-90 days) were used. Animals were distributed into a randomized block design with four treatments, eight replicates, and two animals (one male and one female) per experimental unit. The treatments consisted of a basal diet and another three diets, which were obtained by supplementing the basal diet with dicalcium phosphate replacing the inert phosphate, resulting in four diets with 0.100, 0.180, 0.260, and 0.340% of available...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Requirement; Blood tests; Mineral; Genetic potential..
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782016000601076
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Planos de nutrição para leitoas com alto potencial genético para deposição de carne magra dos 65 aos 105 kg R. Bras. Zootec.
Kill,João Luís; Donzele,Juarez Lopes; Oliveira,Rita Flávia Miranda de; Ferreira,Aloízio Soares; Lopes,Darci Clementino; Silva,Francisco Carlos de Oliveira; Silva,Marcos Vinícius Gualberto Barbosa da.
Para avaliar o efeito dos planos de nutrição, com base em níveis de lisina, sobre o desempenho e as características de carcaça de leitoas em terminação, utilizaram-se 96 leitoas híbridas comerciais de alto potencial genético para deposição de carne magra, com peso médio inicial de 65,93 ± 2,78 kg e final de 105,50 ± 2,18 kg. Os animais foram distribuídos em um delineamento experimental de blocos ao acaso, com quatro tratamentos (planos de nutrição), doze repetições e dois animais por baia, considerada a unidade experimental. Os tratamentos consistiram de planos nutricionais (estabelecidos por níveis seqüenciais de lisina) para duas diferentes faixas de peso, 65 a 95 kg e 95 a 105 kg. As rações foram isoenergéticas e os níveis de lisina foram obtidos...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lisina; Fase de crescimento; Desempenho; Genótipo.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982003000600007
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Prebiotic and antimicrobials on performance, carcass characteristics, and antibody production in broilers Ciência Rural
Fomentini,Maíra; Haese,Douglas; Kill,João Luís; Sobreiro,Rodrigo Pereira; Puppo,Débora Del; Haddade,Ismail Ramalho; Lima,Anderson Lazarini; Saraiva,Alysson.
ABSTRACT: To evaluate the effect of supplementation with mannan oligosaccharides, avilamycin and halquinol, alone or in combination, on the performance, carcass characteristics and antibody production in broilers (1-49 days old), male broiler chicks (n=1440; Cobb 500; one day old) were housed and distributed into a completely randomized design into six treatments (eight replicates; 30 animals per pen). To produce the experimental diets, three types of performance enhancer additives were used. Halquinol (HAL), avilamycin (AVI) and mannan oligosaccharides (MOS) were included (alone or in combination) in the basal diet (instead of corn starch). Effects of diet were observed on results of animal performance in the period 1-21 and 1-42 days old. Broilers fed...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Avilamycin; Additive; Halquinol; Mannan oligosaccharides..
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782016000601070
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Sequences of digestible lysine for gilts from 60 to 148 days of age Ciência Rural
Silva Júnior,Veredino Louzada da; Donzele,Juarez Lopes; Oliveira,Rita Flávia Miranda de; Saraiva,Alysson; Silva,Francisco Carlos de Oliveira; Kill,João Luís.
The experiment was conducted to evaluate five nutritional plans based on sequences of standardized ileal digestible lysine: 0.90-0.80-0.70, 1.00-0.90-0.80, 1.10-1.00-0.90, 1.20-1.10-1.00, and 1.30-1.20-1.10% fed to gilts from 60 to 99, 129 to 100, and 130 to 148 days of age, respectively. Eighty commercial hybrid gilts, selected for lean gain, with initial weight of 23.46±0.27kg were allotted in a randomized block design, with five treatments, eight replicates, and two pigs per experimental unit. No effect (P>0.05) of the nutritional plans was verified on daily feed intake, daily weight gain and feed conversion. The nutritional plans had no influence (P>0.05) on any of the carcass traits evaluated (carcass yield, meat amount, and meat yield). The...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amino acid; Carcass; Performance; Pigs; Requirement.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782015000100118
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Validação das relações dos aminoácidos metionina, treonina, triptofano e valina com a lisina digestível na proteína ideal em rações para porcas em lactação R. Bras. Zootec.
Haese,Douglas; Donzele,Juarez Lopes; Oliveira,Rita Flávia Miranda de; Kill,João Luís; Abreu,Márvio Lobão Teixeira de; Saraiva,Alysson; Silva,Francisco Carlos de Oliveira; Puppo,Débora Del.
Com o objetivo de validar as relações de aminoácidos digestíveis com a lisina digestível propostas com base no conceito da proteína ideal, foi realizado um experimento com 120 matrizes suínas em lactação, distribuídas em delineamento em blocos, composto de seis dietas, 20 blocos e uma matriz por unidade experimental. As dietas foram formuladas a partir de uma dieta-referência - contendo 19,5% de proteína bruta (PB) e 0,95% de lisina digestível - suplementada com metionina, treonina, triptofano e/ou valina digestíveis para atingir as relações com a lisina digestível determinadas com base na proteína ideal. As dietas não influenciaram a perda e a variação de peso, a espessura e a variação da espessura de toucinho, a proteína e a variação de proteína...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Estro; Gordura; Leitões; Peso; Proteína; Ração.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000700015
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